Programové prohlášení

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

v ruce právě držíte první číslo časopisu Filling. Tedy někteří z vás možná toto úvodní slovo prohnali tiskárnou a teď drží v ruce text skutečně vytištěný na osmdesátigramovém kancelářském papíře. Ale většina z Vás se nejspíš drží myši, upřeně hledí do monitoru a přemýšlí, zda číst dál. Pojďme tedy přímo k věci. Rádi bychom Vám představili časopis, který je právě teď nový tím, že vyšlo jeho první číslo a který, jak všichni věříme, bude stále nový svým obsahem.

Filling je výsledkem jisté aktivity, která se právě děje na půdě katedry filozofie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni. Snad by bylo ještě vhodné doplnit, že tato aktivita byla iniciována v rámci kurzu Přístupy k jazyku 2. Závěr je pak už zřejmý. Filling je časopis, který hledá to nejlepší ve dvou oborech vědy - ve filozofii a lingvistice. A tato naše ústřední témata jsme symbolicky spojili i v názvu našeho časopisu.

Všichni členové naší redakce jsou nějakým způsobem spojeni s plzeňskou katedrou filozofie. To samozřejmě neznamená, že jsme všichni Plzeňáci. Právě naopak, mnozí z nás pocházejí z míst Plzni značně nepodobných a někdy i dosti vzdálených. Faktem nicméně zůstává, že Filling začíná v Plzni a tato skutečnost s sebou přináší několik implikací. Za prvé bychom rádi s konečnou platností ujistili všechny naše mimoplzeňské čtenáře, že ani ti, kdo se v Plzni narodili, ani ti, kdo se sem přistěhovali, o sobě neříkají, že jsou „ze z Plzně“. Tato konstrukce nám byla podstrčena škodolibým okolím, a my ji teď musíme definitivně odmítnout s tím, že si vystačíme pouze s jednou předložkou, konkrétně s tou kratší. Na druhou stranu rádi připomeneme známý fakt, že čeština používaná v našem regionu je tak trochu zvláštní částí svojí slovní zásoby a výslovností, kterážto skutečnost nám umožňuje poznat naše krajany (zde v užším slova smyslu, tedy obyvatele ne příliš rozsáhlého okolí) všude na světě. Dokonce i v Praze. A to nás přivádí k tomu důležitému, co nám naše působiště nabízí. Plzeň nás staví do jakési potenciální opozice vůči zbytku světa. Dopřává nám odstup právě tak velký, abychom dokázali vnímat detaily a zároveň viděli předmět našeho zájmu jako celek. Tuto perspektivu považujeme za užitečnou a proto bychom se o ni rádi podělili.

Pojďme se nyní podívat na obě naše ústřední témata - filozofii a lingvistiku. Máte-li pocit, že o obou těchto oborech toho již bylo napsáno hodně, máte zajisté pravdu. Myslíte-li si, že mnozí moudří mužové o jazyku dlouho a důkladně přemýšleli, že filozofie se jazykem již mnohokrát zabývala, máte opět pravdu. A pokud se vám přesto zdá, že několik otázek zůstalo stále nevyřešených ... Tedy pokud jednoduše vidíte, že naprostá většina otázek je stále otevřená, pak možná najdete v našem časopise zalíbení. Nebudeme opakovat osvědčené „pravdy“ a nebudeme přispívat ke kultu jejich tvůrců. Chceme identifikovat a ostře ohraničit existující problémy a hledat nová, pozitivní řešení. Chceme předkládat konkrétní odpovědi na konkrétní otázky. Filling není pouhou reflexí, Filling je zdrojem.

Na místě je oprávněná otázka: „Jak to chtějí provést? Jde vůbec filozofie a lingvistika sloučit do jednoho časopisu? A kde chtějí hledat nové nápady, nová řešení?“ Odpověď má několik rovin. Tou první jsme my, naše redakce. Nejsme v žádném případě skupinka úzce zaměřených lidí, kteří se na svět dívají stejnými brýlemi. Naopak, naše postoje se různí. Někteří z nás tíhnou spíše k filozofii, jiní k lingvistice a i v rámci svého oboru máme každý z nás svůj pohled na věc. Stále však držíme pohromadě a vytváříme jeden celek. Jsme jako briliant s mnoha fasetami, z nichž každá v pravý okamžik zazáří, aby dodala krásu celému šperku.

Podstatná část bohatství každého časopisu je jeho obsah. Chceme vám, našim čtenářům, předkládat články, které přináší nový, originální pohled na věc. Široké zaměření našeho časopisu dává autorům mnoho prostoru pro svůj vlastní přístup k problému, pro své vlastní řešení. Rádi bychom, aby se náš časopis stal místem, na němž se budou setkávat a navzájem potýkat různé názory a přístupy. Filling není kulatý stůl, nehledáme konsensus za každou cenu. Naopak věříme, že pouze ideje, které vítězně prošly soubojem se svými protivníky, jsou dostatečně zralé, aby mohly být publikovány.

Tradičně pojaté časopisy předkládají svým čtenářům určitý materiál s nadějí, že je natolik zajímavý, aby čtenáře zaujal a udržel jeho přízeň. To je určitě možnost, zkusme ale tento přístup pootočit. Zkusme využít technologie, které nám nabízí současný svět. Internet ruší prostor a čas, umožňuje přístup k informacím kdekoliv a okamžitě. A jeho stejně důležitou vlastností je možnost interakce. Filling chce vám, našim čtenářům, dát možnost reagovat na jednotlivé příspěvky, doplňovat je nebo s nimi polemizovat. Stává se tak prostorem pro každého, kdo se chce připojit ke společnému úsilí. Buďme si tedy navzájem oponenty a buďme si současně inspirací.

Redakce časopisu Filling