Nové směry a výrobní filosofie
Štíhlá výroba, plýtvání
 Vytisknout materiál

Štíhlá výroba



Co je předpokladem snižování výrobních dávek?

  1. automatická výkonná mezioperační manipulace - krátké přepravní časy
  2. nízké seřizovací časy - pružná pracoviště s automatickou výměnou nástrojů a seřízením výrobku na pracovišti (automatické upínání, technologické palety).


Historie pojmu štíhlá výroba


Největší ztráty jsou ztráty z nadvýroby, ztráty v zásobách a ztráty z chybných výrobků. Japonci využívají pro označení problémů, které je potřebné okamžitě řešit termín „3Mu“, který pochází ze tří japonských slov, začínajících písmeny „Mu“:


     Muda - ztráta, nadbytečnost, plýtvání.

     Mura - nerovnoměrnost, nepravidelnost.

     Muri - přetížení, nepřiměřenost.


Japonci přísně dodržují zásadu, že problém musí být řešený přímo na místě, kde se vyskytuje (GENBA). Základními atributy Štíhlé výroby jsou:

•      eliminace všech druhů plýtvání,

•      dokonalý proces,

•      plynulý tok.


Plýtvání


Druhy plýtvání , kterou odstraňuje štíhlá výroba:



Základní principy a pilíře štíhlé výroby


Pro bližší definování bude dále představeno 5 principů Lean managementu a na nich budou přiblíženy některé základní pojmy a přístupy. Jedná se o těchto 5 principů:


  1. určit hodnotu v očích zákazníka,
  2. identifikovat tok hodnot a zamezit plýtvání,
  3. vytvořit tok hodnot „taženy“ zákazníkem,
  4. zapojit a zplnomocnit zaměstnance,
  5. neustálé zlepšování ve snaze o dokonalost.


Heijunka


Dobrým příkladem štíhlé výroby je princip "Heijunka" (japonsky vyrovnání).


Představme si výrobu několika podobných výrobků (A,B,C a D). Za určitou periodu jich máme vyrobit určité množství. V klasické výrobě seřídíme stroj na výrobek A a vyrobíme požadované množství, potom vyrábíme postupně B, C a D. Ve štíhlé výrobě provedeme vyrovnání výroby podle odběru a střídáme výrobu jednotlivých typů. Tím snížíme množství rozpracované výroby a hotových výrobků.


5S - 5 zásad dobrého hospodaření na pracovišti


1. Seiri (Roztřídit)


2. Seiton (Srovnat)

3. Seiso (Vyčistit)


4. Seiketsu (Systematizovat)


5. Shitsuke (Standardizovat)


Těchto 5S můžeme nazývat filozofií či způsobem života. Základem 5S je dodržovat to, na čem jsme se dohodli. Začíná to zbavením se všeho, co na pracovišti nepotřebujeme (seiri) a pokračuje uspořádáním všech nezbytných položek přehledným způsobem (seiton). Poté musíme pracoviště a vše na něm udržovat v naprosté čistotě, abychom snadno zaznamenali abnormality (seiso) a tyto tři předchozí kroky je nutné provádět kontinuálně (shitsuke). Zaměstnanci musí v každém z těchto kroků dodržovat zavedená a dohodnutá pravidla a než dosáhnou shitsuke, osvojí si sebedisciplínu potřebnou k jejich každodennímu dodržování.

Spolehlivost dodavatelů a jejich vrstvy


Štíhlý výrobní systém má úzké vztahy s dodavateli, o kterých předpokládá, že jsou schopni dodávat často malé dávky vysoké kvality. Tradičně se předpokládá, že kupujícímu je přisouzena role monitorování kvality nakupovaného zboží, kontrola dodávek jak v kvalitě, tak v kvantitě, a vrácení vadného zboží prodávajícímu k opravě. To je ale v rozporu s principy JIT, neboť vstupní kontrola nepřidává žádnou hodnotu pro zákazníka, navíc zde nejsou časové ani množstevní rezervy. Bezpodmínečným cílem kupujícího je být schopný certifikovat prodávajícího jako výrobce vysoce kvalitního zboží.


Tradičně neexistuje duch spolupráce mezi nakupujícím a dodávajícím, nakupující a prodávající mají něco jako protivnické vztahy. Kupující obvykle považují cenu za hlavní determinant zásobování a mají typicky mnohozdrojové nákupy .


4 M


  1. Materiál - žádné zmetky nebo chybějící díly
  2. Stroj (machine) - žádné výpadky, poruchy nebo neplánovaná zastavení
  3. Člověk (man) - dobré pracovní návyky, potřebná kvalifikace, přesnost a neplánovaná absence
  4. Metody - standardní procesy údržba a management