Verze pro tisk

Kuře s bramborovým knedlíkem a se zelím

Minulý recept patřil mezi ty jednoduché, ten dnešní je poněkud náročnější. Nepatří ani mezi nejlevnější, ale jídlo je to výborné, které si můžeme dovolit naservírovat i hostům, určitě se neurazí :) Příprava trvá hodinu a třičtvrtě a tak nebudeme déle otálet a pustíme se do práce.

Postup přípravy:

Suroviny

Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny (množství je pro dvě hladové osoby):

  • 2 kuřecí čtvrtky
  • 500g kysaného zelí
  • 250g bramborových knedlíků v prášku
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • Hladkou mouku
  • Koření na kuře, koření na gril, kmín
  • Cukr, sůl a olej

Kromě surovin budeme potřebovat nůž, prkénko, špachtličku, vařečku, hrnec na pečení, hrnec na vaření knedlíků, misku, pánvičku, odměrku a kousek režné nitě.

Příprava kuřete

Jako první dáme péct kuře. Kuřecí čtvrtky dáme do hrnce a podlijeme vodou.

Příprava kuřete

Česnek nakrájíme na kolečka a nasypeme na kuře. Kuře osolíme, okořeníme, hrnec přiklopíme pokličkou a dáme péct do trouby. Pečeme při 180-190 °C něco přes hodinu a půl a každých 15 minut kuře poléváme. Na dobu, než se kuře upeče, si rozplánujeme další úkony tak, aby vše bylo hotové ve stejný čas. Půjdu na to trochu vědecky a tak okamžik, kdy jsme dali péct kuře, označím T :)

V čase T + 35min:

Příprava zelí

Jako další přijde na řadu zelí. Ze zelí slijeme kyselý nálev a zelí dáme do hrnce. Zalijeme ho vodou tak, aby bylo potopené, přidáme trochu kmínu, přiklopíme pokličkou a dáme vařit. Zelí dusíme do poloměkka asi 45 minut. Občas ho promícháme a případně dolijeme vodu, kdyby se úplně vyvařila.

V čase T + 60min:

Příprava knedlíků

Nyní se dáme do přípravy knedlíků. Knedlíky dělám z prášku, je to takový kompromis mezi domácími knedlíky a koupenými hotovými knedlíky. Výsledek je mnohem lepší než koupené knedlíky a příprava netrvá tak dlouho, jako domácí knedlíky. Vyzkoušejte, uvidíte.
Do velkého hrnce dáme vařit vodu, musí jí být tak 8-10cm. Směs na knedlíky nasypeme do misky a přilijeme 250ml studené vody (platí pro směs Natura). Množství vody doporučuji dodržet přesně, jinak bude těsto moc suché nebo naopak moc lepkavé.

Těsto na knedlíky

Směs s vodou promícháme a prohněteme vařečkou. Jakmile bude směs držet tak nějak pohromadě, vyklopíme ji na vál nebo pracovní stůl a rukama řádně vypracujeme homogenní těsto. Z těsta uděláme bochánek a necháme 3 minuty odležet.

Vykutálené knedlíky

Těsto rozdělíme na půl a vykutálíme z něj dva knedlíky o průměru 5cm.

V čase T + 70min:

Vaření knedlíků

Vroucí vodu na knedlíky osolíme lžičkou soli a vložíme do ní knedlíky. Ze začátku budou mít snahu lepit se na dno hrnce, takže je musíme občas promíchat vařečkou, aby se na dno nepřipálily.

V čase T + 75min:

Pečení kuřete

Kuře v troubě polijeme řádně sósem, ve kterém se peče a dále ho pečeme již bez pokličky, aby se udělala na povrchu křupavá kůrčička. Od této chvíle ho musíme polévat častěji, aby se nepřipálilo.

V čase T + 80min:

Nakrájená cibule

Knedlíky si spokojeně dávají horkou lázeň, kuřátko se peče, budeme se tedy znovu věnovat zelí. Připravíme cibulovou jíšku. Cibuli rozkrájíme na drobno...

Osmažená cibule

... lehce ji osmahneme na oleji...

Cibulová jíška

... a zaprášíme lžící hladké mouky. Společně ještě trošku osmahneme.

Hotové zelí

Hotovou jíšku přidáme k zelí, které by mělo být již poloměkké a už by v něm mělo být jen trochu vody. Dobře promícháme, podle chuti osladíme a osolíme a ještě minutku povaříme. Musíme ale dobře míchat, po přidání jíšky se zelí začne rychle připalovat. Tak, zelí je hotové, přiklopíme ho pokličkou a rychle zpátky ke knedlíkům.

V čase T + 90min:

Uvařené knedlíky

Knedlíky by měly být vařené. Vyndáme je na čistou utěrku a osušíme na povrchu.

Krájení knedlíků

Knedlíky je třeba ihned rozkrájet, vyjde tak z nich pára a nebudou lepkavé jako ty koupené. Knedlíky krájím režnou nití, jako malá jsem to viděla u babičky. Babička krájela knedlík tak, že kolem něj udělala z nitě smyčku a stažením smyčky ukrojila kolečko. Já používám jinou, rychlejší metodu. Konce niti namotám na ukazováčky, niť napnu a krájím jí knedlík shora dolu jako nožem, palcema domáčknu vždy napnutou nit až na prkénko. Jde to snadno a rychle, takže za chvíli...

Rozkrájené knedlíky

... jsou knedlíky rozkrájené. Přikryjeme je utěrkou, aby neoschly a jdeme se podívat na kuřátko.

V čase T + 100min:

Pečené kuře

Kuřátko se krásně dopeklo, už se na něj sbíhají sliny :)

Jídlo na talíři

Tak, hezky nandat na talíř, kuřátko, knedlíky, zelí, ještě polít sósem a je hotovo. Konec řečí a s chutí do toho, mňam, mňam :)

Přeji dobrou chuť!