Kuřecí kung-pao s rýží
Tento recept se opět pokouší napodobit jedno výborné čínské jídlo, kuřecí kung-pao. Příprava je rychlá, ale docela náročná, pokud všechny ingredience připravujeme přímo při vaření. Lze si ale samozřejmě vše předem nakrájet a připravit a pak to jde snadno a rychle. Jak povedená napodobenina to je posuďte sami.
Postup přípravy:
![Suroviny](recepty/kungpao/suroviny.jpg)
Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny (množství je pro dvě osoby):
- 2 kuřecí řízky (nejlépe prsní)
- 2 varné sáčky rýže
- 1 velkou cibuli
- 1/2 červené papriky
- 1/2 zelené papriky
- 1/2 žluté papriky
- 1 malý pórek
- 1 malou mrkev
- 50g pražených solených arašídů
- Sójovou omáčku
- Koření na čínu
- Škrob, sůl a olej
Kromě surovin budeme potřebovat nůž, prkénko, špachtličku, pánev wok, hrnec na rýži, 2 malé talířky, skleničku a lžičku.
![Vaření rýže](recepty/kungpao/ryze.jpg)
Jako první dáme do osolené vroucí vody vařit sáčky s rýží. Od této chvíle máme zhruba 15 minut na přípravu vlastního jídla, tak hurá do toho.
![Krájení masa a cibule](recepty/kungpao/maso.jpg)
Polovinu cibule nakrájíme na menší kostky, na pánvi rozehřejeme olej a cibulku na něm zlehka osmažíme. Druhou polovinu cibule rozkrájíme na velké kostky, rozdělíme na jednotlivé slupky a dáme zatím na talířek stranou. Maso nakrájíme na větší kostky a přidáme ho smažit k cibulce.
![Osmahnutí cibulky a masa](recepty/kungpao/smazeni1.jpg)
Přisypeme koření, přilijeme sójovou omáčkou a smažíme do změknutí. Než se maso usmaží, je potřeba připravit zeleninu.
![Krájení zeleniny](recepty/kungpao/zelenin1.jpg)
Všechnu zeleninu nejprve dobře omyjeme. Mrkev nakrájíme na plátky, taktéž dolní část pórku a přidáme je na talířek k cibuli.
![Krájení zeleniny](recepty/kungpao/zelenin2.jpg)
Papriky vykrojíme, očistíme od semínek a rozkrájíme na velké kostky.
![Krájení zeleniny](recepty/kungpao/zelenin3.jpg)
Horní část pórku rozkrájíme na kolečka.
![Smažení masa a oříšků](recepty/kungpao/smazeni2.jpg)
K osmaženému masu přidáme arašídy.
![Smažní masa a zeleniny](recepty/kungpao/smazeni3.jpg)
Dále přidáme cibuli, mrkev a pórek a lehce osmahneme. Pokud by se nám podařilo
sehnat bambusové výhonky, můžeme je přidat právě teď.
Pozn.: Bambusové výhonky lze nahradit kedlubnou nakrájenou na proužky.
![Smažní masa a zeleniny](recepty/kungpao/smazeni4.jpg)
Přidáme papriky...
![Smažní masa a zeleniny](recepty/kungpao/smazeni5.jpg)
... a pórek a chvilku smažíme. Všechna zelenina se musí prohřát, ale nesmí se uvařit, zničily by se tak cenné vitamíny.
![Hotové jídlo](recepty/kungpao/hotovo.jpg)
Nakonec kung-pao dochutíme sójovou omáčkou a přidáme dvě lžíce škrobu rozmíchané ve skleničce teplé vody. Důkladně promícháme, počkáme až škrob zhoustne a...
![Jídlo na talíři](recepty/kungpao/hotovo2.jpg)
... je hotovo. Podáváme s rýží, jíme s chutí, mňam :)