Tento recept se opět pokouší napodobit jedno výborné čínské jídlo, kuřecí kung-pao. Příprava je rychlá, ale docela náročná, pokud všechny ingredience připravujeme přímo při vaření. Lze si ale samozřejmě vše předem nakrájet a připravit a pak to jde snadno a rychle. Jak povedená napodobenina to je posuďte sami.
Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny (množství je pro dvě osoby):
Kromě surovin budeme potřebovat nůž, prkénko, špachtličku, pánev wok, hrnec na rýži, 2 malé talířky, skleničku a lžičku.
Jako první dáme do osolené vroucí vody vařit sáčky s rýží. Od této chvíle máme zhruba 15 minut na přípravu vlastního jídla, tak hurá do toho.
Polovinu cibule nakrájíme na menší kostky, na pánvi rozehřejeme olej a cibulku na něm zlehka osmažíme. Druhou polovinu cibule rozkrájíme na velké kostky, rozdělíme na jednotlivé slupky a dáme zatím na talířek stranou. Maso nakrájíme na větší kostky a přidáme ho smažit k cibulce.
Přisypeme koření, přilijeme sójovou omáčkou a smažíme do změknutí. Než se maso usmaží, je potřeba připravit zeleninu.
Všechnu zeleninu nejprve dobře omyjeme. Mrkev nakrájíme na plátky, taktéž dolní část pórku a přidáme je na talířek k cibuli.
Papriky vykrojíme, očistíme od semínek a rozkrájíme na velké kostky.
Horní část pórku rozkrájíme na kolečka.
K osmaženému masu přidáme arašídy.
Dále přidáme cibuli, mrkev a pórek a lehce osmahneme. Pokud by se nám podařilo
sehnat bambusové výhonky, můžeme je přidat právě teď.
Pozn.: Bambusové výhonky lze nahradit kedlubnou nakrájenou na proužky.
Přidáme papriky...
... a pórek a chvilku smažíme. Všechna zelenina se musí prohřát, ale nesmí se uvařit, zničily by se tak cenné vitamíny.
Nakonec kung-pao dochutíme sójovou omáčkou a přidáme dvě lžíce škrobu rozmíchané ve skleničce teplé vody. Důkladně promícháme, počkáme až škrob zhoustne a...
... je hotovo. Podáváme s rýží, jíme s chutí, mňam :)