Verze pro tisk

Pepa Koblížek aneb smažený hermelín se šunkou

Tento týden jsem dostala hroznou chuť na smažený sýr. Rozhodla jsem se, že si o víkendu udělám smaženého Pepu se šunkou. Nakoupila jsem suroviny a už se nemohla dočkat, až přijde víkend a s ním jedna z největších dobrot co znám :)

Postup přípravy:

Suroviny

Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny (množství je pro jednu osobu):

  • 1 vykutáleného Pepu (doporučuji originál Pepu nepříliš zralého)
  • 2 kolečka šunky nebo šunkového salámu
  • 1 vajíčko
  • Lžíci hladké mouky
  • Strouhanku
  • Olej

Kromě surovin budeme potřebovat nůž, vidličku, lžíci, prkénko, hluboký a mělký talíř a pánev.

Rozkrojení Pepy

Nejprve musíme Pepu rozkrojit podélně na čtyři plátky. Nejde to zrovna dvakrát snadno, je lepší koupit mladého Pepu, čím tvrdší, tím lépe se krájí.

Proložení šunkou

Na dva plátky sýra položíme kolečka šunky, překukující část šunky ořízneme, položíme navrch a přiklopíme druhým plátkem sýra. Vzniknou nám tak dva Pepové se šunkou.

Obalení Pepy v trojobalu

Dalším krokem je obalení v trojobalu. Nejprve obalíme sýry v mouce. Poté v rozkvrdlaném vajíčku, ve strouhance, znovu ve vajíčku a podruhé ve strouhance. Pokud nám zbyde vajíčko, obalíme sýry po stranách ještě třetí vrstvou vajíčka a strouhanky.

Obalení Pepové

Dostatečně silný souvislý obal je důležitý. Pokud nebudeme při obalování pečliví a bude někde v obalu trhlina, Pepa nám při smažení vyteče.

Smažení

Na pánvi rozehřejeme olej a dáme Pepy smažit. Smažíme je do zlatova po obou stranách.

Dosmaženo

Pokud jsme Pepy dobře obalili, krásně se při smažení nafouknou tak, že jsou z nich nádherné nadýchané kobližky :)

Hotové rizoto na talíři

Je hotovo, můžeme podávat. Jako příloha se hodí vařené nebo opečené brambory, hranolky, krokety nebo cokoliv, na co máme chuť. Tak, vypnout foťák, vyndat z lednice tatarku a kečup a hurá na ně, mňam, mňam, mlask, mlask :)

Přeji dobrou chuť!