Plněné bramborové knedlíky se špenátem
Když jsem přes týden přemýšlela, co si dám o víkendu k obědu, napadlo mě, co takhle dát si špenát. Ale s čím? S bramborovými knedlíky plněnými uzeným masem. Sice to je trochu pracnější, ale pokud použijeme hotový špenátový protlak, můžeme ušetřený čas využít na kutálení knedlíků.
Postup přípravy:

Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny (množství je pro dvě hladové osoby):
- Mražený špenátový protlak se smetanou
- 150g vařeného uzeného masa
- 250g bramborových knedlíků v prášku
- 1 cibuli
- Strouhanku
- 1 vajíčko
- Sůl a olej
Kromě surovin budeme potřebovat nůž, prkénko, špachtličku, vařečku, hrnec na vaření knedlíků, hrnec na špenát, pánvičku, misku a odměrku.

Nejprve připravíme nádivku do knedlíků. Cibuli a maso rozkrájíme na kostičky.

Cibulku lehce osmahneme na oleji, přidáme rozkrájené maso a společně chvilku smažíme.

Přidáme dvě lžíce strouhanky a ještě chvilku smažíme. Pak nádivku odstavíme a necháme vychladnout.

Nyní se dáme do přípravy knedlíků. Podrobnější postup přípravy bramborových knedlíků naleznete v receptu Kuře s bramborovým knedlíkem a se zelím. Vypracujeme těsto a necháme ho chvilku odležet. Dáme vařit vodu na knedlíky a vrhneme se na špenát.

Podlijeme ho trochu vodou a vaříme v hrnci s pokličkou, protože se mu vaření vůbec nelíbí a hrozně prská :) Občas ho zamícháme, aby se nepřipálil. Vaříme ho tak 10 minut, dle doporučení výrobce.

Zatímco špenát prská pod pokličkou, pokračujeme v přípravě knedlíků. Těsto rozdělíme na čtvrtiny. Ze čtvrtiny těsta uděláme 1cm silnou placičku. Doprostřed placičky dáme čtvrtinu připravené nádivky...

...a nádivku do placičky hezky zabalíme a zakulatíme. Dbáme, aby byl knedlík dobře uzavřený, aby se ve vodě nerozbalil. Totéž uděláme s ostatními třemi čtvrtinami těsta.

Výsledkem jsou čtyři kulaťoučké knedlíky, které už se těší na horkou koupel.

Vroucí vodu osolíme a naskáčeme do ní knedlíky :) Vaříme je tak 12-15 minut. Dáváme pozor, aby se nepřilepily na dno hrnce a až vyplavou na hladinu, občas je obrátíme, aby se vařily rovnoměrně ze všech stran. Normální bramborové knedlíky mají samoobracecí tendenci, tj. při vaření se samy periodicky obracejí. U plněných knedlíků jsem tuto vlastnost nepozorovala, není divu, když mají tak plná bříška :)

Než se knedlíky uvaří, dovaří se nám špenát. Pro zpestření oběda můžeme ještě připravit volské oko, které pak dáme na špenát.

Uvařené knedlíky dáme na talíř, rozkrojíme je, aby vyšla pára, přidáme špenát, volské oko a je hotovo. To se to na nás směje, mňam, mňam :)