Verze pro tisk

Plněný kuřecí řízek v těstíčku

Dnes přináším recept na plněný kuřecí řízek v těstíčku.

Postup přípravy:

Suroviny

Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny (množství je pro jednu osobu):

  • 1 kuřecí prsní řízek
  • 1 vajíčko
  • 1 plátek sýra
  • 1 plátek šunky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • Koření (Podravka)
  • Olej, špetka prášku do pečiva

Kromě surovin budeme potřebovat nůž, prkénko, misku nebo hluboký talíř, skleničku, metličku na šlehání a pánvičku.

Příprava těstíčka

Jako první připravíme řízek. Pokud je řízek hodně silný, rozřízneme ho nejprve na dva tenčí. Řízky zboku prořízneme a vytvoříme tak jakousi kapsu. Do kapsy vložíme plátek šunky a plátek sýra. Stroužek česneku rozmačkáme a přidáme ho do kapsy (fotografii naplněné kapsy jsem někde propila). Kapsu zaklapneme (většinou není potřeba ji zašívat) a připravíme těstíčko.

Vajíčko rozklepneme, bílek slijeme do skleničky a žloutek vyklopíme do misky nebo hlubokého talíře. Ke žloutku přidáme koření, špetku prášku do pečiva, lžíci hladké mouky a vše promícháme. Z bílku našleháme metličkou sníh.

Příprava těstíčka

Sníh z bílku přidáme ke žloutku do misky, přidáme druhou lžíci mouky a vše důkladně promícháme. Mělo by vzniknout husté těstíčko. Pokud je moc řídké, přidáme ještě trochu mouky. Pokud je moc husté, můžeme přilít trochu mléka.

Obalené řízky

Na pánvičce rozehřejeme olej, řízky obalíme v těstíčku a dáme rovnou na pánev. Zbytek těstíčka můžeme nalít na řízky na pánvi.

Pečení řízků

Řízky pečeme pomalu z obou stran asi 15 minut, záleží na tlouštce řízků a vrstvy těstíčka. K odhadnutí doby nám pomůže česnek, který začne vonět, jakmile se řízky propečou až dovnitř.

Řízek na talíři

Řízek podáváme s pečenými nebo vařenými brambory, hranolkami apod. Mňam, mňam :)

Přeji dobrou chuť!