Jak je to s cenami v Menze?

Nejprve je třeba dobře zadefinovat, o kterých jídlech vlastně budeme mluvit. Začal jsem tedy v pondělí 24. ledna dotazem:
Date: Mon, 24 Jan 2005 15:40:44 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: Hana Menclova 
Subject: Stravovani zamestancu

Vazena pani vedouci,

mohla byste mi, prosim, sdelit, ktera z jidel nabizenych Vasi menzou spadaji
pod rezim stravovani zamestancu ZCU ve smyslu smernice kvestora c. 9K/2002,
cl. 1, odst. 1a), a pripadne ktera pod nej nespadaji?

S pozdravem

Michal Friesl
Při čekání na odpověď jsem se trošku nudil, a tak jsem se ve čtvrtek připomenul:
Date: Thu, 27 Jan 2005 18:52:45 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: Hana Menclova 
Subject: Ad: Stravovani zamestnancu

Vazena pani Menclova,

neni sice uplne obvykle reagovat na postu odeslanou sebou samym, presto
dovolte, abych v dobe, kdy stale jeste cekam, ze odpovite na muj kratky
emailovy dotaz z pondelka, jej doplnil o okolnosti, ktere me k nemu vedly.

Podle smernice kvestora c. 9/2002 zajistuje ZCU stravovani svym zamestnancum
mj. ve stravovacich zarizenich ZCU, predpokladam tedy, ze i prostrednictvim
Menzy 4. V jeji nabidce se mi vsak nedari jednoznacne urcit, ktera jidla
jsou nabizena v ramci takoveho 'zavodniho stravovani' a ktera naopak mimo
nej. Jako zamestnanec ZCU bych samozrejme rad vyuzil tech prvnich.

Chtel bych tedy vedet, jestli jsou to napr. vsechna jidla (tak tomu ovsem
zjevne neni), u nichz je ve vyvesenem jidelnicku nebo na svetelne tabuli pri
vstupu do menzy uvedena dvoji cena (pro ZCU a pro ostatni), anebo jen
nektera z jidel a v tom pripade pochopitelne, podle ceho je poznam.

Jak vidite, muj dotaz neni nijak zaludny. Na Vas se obracim proto, ze
pozadovanou informaci se mi nepodarilo nalezt na nastenkach v menze, jasno
nema ani rada mych kolegu na pracovisti; Vam jako vedouci menzy samozrejme
zodpovedet tuto zakladni otazku nemuze cinit problem. Proto verim, ze Vase
odpoved bude nasledovat ted jiz prakticky okamzite.

Jeste jednou s pozdravem

Michal Friesl
Vzápětí jsem dostal odpověď
Date: Fri, 28 Jan 2005 10:03:50 +0100
From: "[iso-8859-1] Hana Menclová" 
To: Michal Friesl 
Cc: Babor 
Subject: Re: Stravovani zamestnancu

Dobrý den,
 omlouvám se, ze jsem ihned neodpovedela.
 V rámci závodního stravování jsou nabízena vsechna hlavní jídla pod císly 1
- 9 a minutky. Na jídelním lístku jsou ceny pro "studenti a zamestnaci ZCU"
- ty jsou urceny Vám jako zamestnanci a ceny "cizí strávníci", které jsou
urceny pro strávníky, kterí prijdou na obed, tak jako napr. do restaurace.
Na svetelné tabuli není mozné, z kapacitních duvodu, uvádet celé tyto dlouhé
názvy. Jsou tedy zkráceny pod "ZCU" a "cizí".
Doufám, ze nyní bude vse v porádku a preji Vám i kolegum dobrou chut.

                                                                       Hana Menclová
Překvapilo mě, že i minutky, spadají do závodního stravování - takže se budeme bavit dokonce o všech hlavních jídlech - tím lépe. Teď se tedy ptám na ceny:
Date: Sun, 30 Jan 2005 15:06:45 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: "[iso-8859-1] Hana Menclová" 
Subject: Re: Stravovani zamestnancu

Vazena pani Menclova,

dekuji za odpoved a priznavam, ze jsem prijemne prekvapen, ze do stravovani
zamestnancu je zarazena tak siroka nabidka hlavnich jidel, dokonce vcetne
minutek.

Prominte, prosim, jeste, pokud tomu ne zcela dobre rozumim, ale znamena to
tedy, ze cena uvedena na jidelnim listku (pro studenty a zamestnance ZCU) u
kazdeho z jidel 1-9, i u minutek, je vzdy rovna jen a pouze porizovaci cene
surovin pouzitych k priprave jedne porce toho ktereho jidla?

Muzete tedy napr. rici, ze (vzpominam-li dobre minule pondeli) v perniku s
mlekem je surovin za celych 16 Kc, ve svickove s knedlikem za 31 Kc a ve
smazenem syru opravdu za tu cenu, ktera byla uvedena?

Omlouvam se, ze pokladam jeste tento dodatecny dotaz, myslim ale, ze to bude
jiz dotaz posledni.

Michal Friesl
A krásná odpověď:
Date: Mon, 31 Jan 2005 10:45:38 +0100
From: Hana Menclová 
To: Michal Friesl 
Cc: Babor , Špilerová 
Subject: Re: Stravovani zamestnancu

Dobrý den,
ceny jídel se počítají podle "Ceníku služeb" č. 11/2004 schváleném kvestorem
ZČU.
Pokud se chcete přesvědčit, kolik se Vám odečte za oběd, můžete se podívat
na informační panel umístěný v hale menzy nebo požádat pokladní v kanceláři
stravenek také v hale menzy. Těší nás, že jste ocenil širokou nabídku jídel.
Hana Menclová
Přeci jen nerozumím (to, co má být v ceníku služeb, stejně platit nemám), tak se zeptám podruhé:
Date: Mon, 31 Jan 2005 12:40:12 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: Hana Menclová 
Subject: Re: Stravovani zamestnancu

I Vam pekny den,

ano, vim, ze i podle Ceniku praci ma byt na jidelnim listku uvedena cena
spotrebovanych surovin. Ja se ale ptam, jestli tomu tak je u vsech jidel
1-9, i minutek, vzdy i ve skutecnosti?

Jeste jednou pokladam svou otazku. Je tedy ona cena uvadena na jidelnicku
opravdu jen a pouze cenou spotrebovanych surovin (v Ceniku praci nejspise
oznaceno jako 'X'), tzn. ze napr. v dnesnim hermelinu s americkymi
bramborami je opravdu surovin za 52 Kc?

Prosim, odpovezte mi jednoznacne bud 'ano', anebo 'ne'.

Michal Friesl
Tak schválně, jaká bude odpověď:
Date: Mon, 31 Jan 2005 15:05:23 +0100
From: Hana Menclová 
To: Michal Friesl 
Subject: Re: Stravovani zamestnancu

Nechcete raději zajít osobně, nerada píšu maili.  Budu se těšit. Menclová
Hana
Že nerada? Nedá se nic dělat, zkusíme to potřetí:
Date: Mon, 31 Jan 2005 16:56:11 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: Hana Menclová 
Subject: Re: Stravovani zamestnancu

Vazena pani Menclova,

samozrejme, ze Vas nechci nadmiru obtezovat, zaroven ale verim, ze napsat
kratky email s odpovedi 'ano' nebo 'ne' obtezujici neni.

Protoze nevidim duvod, proc by na mou otazku neslo odpovedet budto 'ano',
anebo 'ne' (cena na jidelnicku proste cene surovin rovna budto je, anebo
neni), nevidim ani potrebu organizovat osobni jednani.

Prosim Vas tedy znovu, abyste muj dotaz - je pro prehlednost zkopirovan nize
za mym podpisem - napotreti jiz jednoznacne zodpovedela. Ujistuji Vas, ze mi
naprosto staci, kdyz poslete strohou odpoved (zvolite ano/ne).

Tesim se na ni.

Michal Friesl


On Mon, 31 Jan 2005, Michal Friesl wrote:

> Jeste jednou pokladam svou otazku. Je tedy ona cena uvadena na jidelnicku
> opravdu jen a pouze cenou spotrebovanych surovin (v Ceniku praci nejspise
> oznaceno jako 'X'), tzn. ze napr. v dnesnim hermelinu s americkymi
> bramborami je opravdu surovin za 52 Kc?
>
> Prosim, odpovezte mi jednoznacne bud 'ano', anebo 'ne'.
To jsem tedy zvědav...
Date: Tue, 1 Feb 2005 07:02:57 +0100
From: Hana Menclová 
To: Michal Friesl 
Subject: Re: Stravovani zamestnancu

Dobrý den,

Ne. V ceníku služeb 11/2004 je uvedena cena surovin = X,  + režie 3,-+ DPH
19% to je cena oběda pro studenta nebo zaměstnance. Minutky se počítají
jinak, protože se jendá o nadstandard (jídlo se připravuje na počkání).
Menclová Hana
Takhle tedy? A minutky ještě jinak? Hm hm hm? Poděkujeme...
Date: Tue, 1 Feb 2005 09:17:32 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: Hana Menclová 
Subject: Re: Stravovani zamestnancu

Vazena pani Menclova,

dekuji za odpovedi, ktere jste mi zaslala. Musim sice konstatovat, ze mi
naprosto neni jasne, jak se mohou ceny minutek pocitat jinak, kdyz se ridi
stejnym predpisem, nejsem si ani zcela jist, zda mohou rezijni naklady byt
soucasti porizovaci ceny, ale s tim se uz obratim na Vase nadrizene.

Jeste jednou dekuji za trpelivost, kterou jste se mnou mela, korespondence s
Vami byla, alespon pro mne, prinosna. Preji pekny den.

Michal Friesl
... a pokračujeme jinde, na další stránce.


MF 2005-02-07