Jak je to s cenami v Menze?

Když se ceny počítají tak divně (viz předchozí stránka), požádáme o přeplatek:
Date: Tue, 1 Feb 2005 18:12:07 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: Marie Spilerova 
Subject: Chybne ceny v Menze

Vazena pani Spilerova,

obracim se se svoji zadosti na Vas jako na vedouci stravovani, protoze
predpokladam, ze problem se netyka jen Menzy 4, kde se stravuji.

Na zaklade emailove korespondence, kterou jsem minuly a tento tyden vedl s
vedouci Menzy 4 pani Menclovou, mam duvod se domnivat, ze vyse castek, ktere
byly a jsou odcitany zamestnancum ZCU z jejich 'kont' v menzach ZCU za
nektera z jidel, nebyly odcitany v souladu se smernici kvestora c. 9K/2002
(o stravovani zamestnancu).

Podle teto smernice zajistuje ZCU stravovani svym zamestnancum mj. ve
stravovacich zarizenich ZCU (cl. 1, odst. 1a). Z cl. 3 odst. 2 teze smernice
plyne, ze v tom pripade z celkove ceny jidla

  * vecne a osobni naklady hradi ZCU,
  * zamestnanec hradi cenu surovin.

Zatimco vyse vecnych a osobnich nakladu je uvedena v Ceniku praci a sluzeb,
tak cena surovin je uvedena na jidelnim listku.

V tomto rezimu mam tedy jako zamestnanec narok na jidlo, z jehoz ceny
uhradim JEN cenu surovin.

Pani Menclova mi napsala, ze v ramci takoveho 'zavodniho stravovani' jsou
nabizena vsechna hlavni jidla pod cisly 1 - 9 a minutky. Pokud jsem dobre
pochopil jeji dalsi vyjadreni, tak ve skutecnosti vsak u techto jidel:

 1) cena uvedena na jidelnicku neni rovna cene surovin, ale je v ni
    zapoctena fixni castka 3 Kc,
 2) u minutek je to jeste nejak jinak - i tady ale mam podezreni, ze cena
    uvedena na jidelnicku opet cene surovin rovna neni a je vyssi.

Prave ceny uvedene na jidelnicku jsou vsak zamestnancum z jejich kont
odcitany!

Zadam Vas proto, aby v pripadech, kdy uhrada cen jidel neprobehla v souladu
s jmenovanou smernici kvestora spravne, tedy kdy neprobehla podle rovnice

  cena jidla = cena surovin (hradi zamestnanec) +  rezie (hradi ZCU),

byla uhrada opravena, tj. aby rozdil mezi strzenymi castkami a cenami
potravin byl pripsan zpet na 'ucet stravnika' v menze.

Dekuji za vyrizeni me zadosti a jsem s pozdravem

Michal Friesl
Abych dlouho nečekal, radši se hned na pondělí připomenu.
Date: Fri, 4 Feb 2005 16:40:16 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: Marie Spilerova 
Subject: Re: Chybne ceny v Menze

Hezky den,

muzete me, prosim, informovat o postupu reseni zadosti, kterou jsem Vam
zasilal e-mailem v utery 1.2.2005?

Dekuji,

Michal Friesl
A informace tu je (byť v podobě 26kB přílohy typu Application/MSWORD)
Date: Mon, 07 Feb 2005 11:21:52 +0100
From: Marie Spilerova 
To: Mgr. Michal FRIESL Ph.D. 
Subject: odpověď - stravování zaměstnanců
Vážený pane Friesl,

Výpočet cen jídel se řídí ceníkem prací a služeb, platný od 1.5.2004 směrnice kvestora 11K/ 2004 , kde jsou stanoveny ceny jídel pro studenty , zaměstnance a cizí strávníky.

Cena jídla pro zaměstnance : cena surovin + příspěvek na režii 3,- Kč + 19% DPH, krom toho platí fakulty a pracoviště ZČU za každé vydané jídlo pro svého zaměstnance 25,- Kč, které jsou SKM placeny vnitrofakturou .

Ceny jídel uvedené na informačním panelu v menze Univerzitní 12 , jsou ceny za hlavní jídlo ( suroviny + částečná režie 3,- Kč + 19% DPH) platí každý zaměstnanec a student ZČU.

Při porovnání směrnic kvestora 9K/2002 a 11K/2004 jsem zjistila že směrnice 9K/2002 je v nesouladu v čl. 3 bod 2 ( cituji : Z nákladů na stravování ve vlastním zařízení hradí ZČU věcné a osobní náklady. Výše těchto nákladů je uvedena v ceníku služeb a prací, který vydáván formou rozhodnutí kvestora ZČU. Cenu surovin, která je uvedena v jídelním lístku , si hradí zaměstnanec) se směrnicí kvestora 11K/2004.

Vznesla jsem dotaz na legislativní odbor ZČU p. Bočkové, která nesoulad ve směrnicích podstoula k řešení p. kvestorovi, aby rozhodl o úpravě směrnice 9K/2002 nebo ceníku služeb a prací.

S pozdravem M. Špilerová

To je mi ale překvapení, co že se to ve směrnici kvestora nazvané "Stravování zaměstnanců" píše. Jsem tedy zvědav, čemu dá pan kvestor přednost :-(

A ještě tam byly ty minutky, které se prý počítají jinak...

Date: Thu, 10 Feb 2005 12:58:40 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: Marie Spilerova 
Subject: Re: Chybne ceny v Menze

Vazena pani Spilerova,

v informaci, kterou jste mi zaslala, se odvolavate na Cenik praci a sluzeb.
Samozrejme, smernice kvestora c. 9K/2002 "Stravovani zamestnancu" s cenikem
praci a sluzeb vyslovne pocita, avsak POUZE v otazce stanoveni vyse osobnich
a vecnych nakladu. Logicky - porizovaci cenu surovin zadnym cenikem treba
resit neni. Mimochodem, v Ceniku praci vyse osobnich a vecnych nakladu
kupodivu explicitne uvedena neni.

Nezda se mi ani, ze by z Ceniku nejak vyplyvalo, ze prispevek na rezii (3
Kc) by ZCU hradit nemela - mluvim ted samozrejme jen o jidlech v rezimu
'zavodniho stravovani' ve smyslu cl. 1, odst. 1a uvadene smernice a rozumim,
ze v pripade, kdy bych jako zamestnanec ZCU zakoupil jidlo nad ramec
'zavodniho stravovani', hradil bych plnou cenu zahrnujici patrne jak 3 Kc,
tak 25 Kc.

I kdyby se ale o "nesoulad" predpisu, jak pisete, jednat melo, nechce se mi
verit - a bylo by to opravdu smutne - ze by si ho odpovedni pracovnici (dle
cl. 3, odst. 3 smernice za kalkulaci ceny jidla zodpovidaji reditele
stravovacich zarizeni) po takovou dobu nevsimli. Krome toho, predpisem,
ktery je v teto zalezitosti nejasny, je spise Cenik.

Snad jeste horsi vsak je, ze nejenze tedy ceny 'zavodniho stravovani' v
menze nejsou v souladu se smernici 9K/2002, ktera tuto problematiku
primarne(!) resi, ale EVIDENTNE NEJSOU stanovovany ani jako "Prodejni ceny"
podle Vami uvadeneho postupu s pricitanim 3 Kc. Napr. dnes je v Menze 4
rozdil mezi cenou "pro cizi" a "pro ZCU" napr.:

  u paprikoveho lusku s rajskou          65 - 30 = 35 Kc,
  u smazeneho syru s amer. bramborem ale 64 - 47 = 17 Kc,

zatimco dle Ceniku praci a sluzeb, ktereho se tak dovolavate, by tento
rozdil mel byt vzdy stejny!

V kazdem pripade, smernice kvestora c. 9K/2002 je (byla) platna, ja na svem
naroku tedy TRVAM a stale cekam na Vase rozhodnuti o vraceni castek, ktere
mi byly strzeny nad castku (cenu surovin), kterou mi jako zamestnanci ZCU
tato smernice zarucuje.

Dovolte jeste, abych poznamenal, ze az dosud jsem ctil urcitou loajalitu
mezi pracovisti ZCU a doufal, ze zalezitost bude vyresena promptne, v
tichosti a klidu, jako by z vlastni iniciativy pracovniku SKM za stravovani
zodpovednych. Po 16.2.2005 se takto vazan uz citit nebudu a zcela jiste
zvazim moznost seznamit s celou zalezitosti sirsi verejnosti, a to i mimo
ZCU.

S pozdravem

Michal Friesl
No, možná jsem to trochu přehnal, ale po třech týdnech dopisování...

A zase ten Word (25kB):

Date: Tue, 15 Feb 2005 12:42:25 +0100
From: Marie Spilerova 
To: Mgr. Michal FRIESL Ph.D. 
Subject: odpověď
Vážený pane Friesl,

Vaše stížnost ohledně nesouladu směrnice 9K/2002 v čl. 3 , bod 2 . závodní stravování a směrnice 11K/2004 - ceník prací a služeb platný od 1.5.2004 je oprávněná.

Byla předána k řešení legislativnímu odboru a kvestorovi ZČU. Bude vyřízena po vyjádření legislativního odboru a kvestora ZČU.

Děkuji za pochopení a doufám, že celá záležitost bude co nejdříve vyřešena.

Špilerová

Přímo na to jsem si sice nestěžoval, na "co nejdříve" jsem ale zvědav. Ještě si trochu rýpnu :-)

Date: Tue, 15 Feb 2005 13:54:49 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: Marie Spilerova 
Subject: Re: odpověď

Vazena pani Spilerova,

dekuji za odpoved, i kdyz musim upresnit, ze s udajnym nesouladem smernice a
ceniku jste prisla Vy - ja jsem jen zadal vraceni castek, ktere mi byly
strzeny v rozporu s ustanovenimi smernice 9K/2002 Stravovani zamestnancu.

Verim, ze prave to, oc jsem zadal, je take predmetem reseni, v brzke
vyrizeni doufam i ja.

Zda jsou opraveny ceny minutek (kdyz ne rovnou podle smernice 9K/2002, tak
alespon podle Vami uvadeneho vypoctu), se presvedcim hned zitra.

Michal Friesl
Samozřejmě, že v menze vše při starém:
Date: Wed, 16 Feb 2005 14:24:52 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: Marie Spilerova 
Cc: Ales Babor , Hana Menclova 
Subject: Re: odpověď

Pani Spilerova,

navstivil jsem dnes Menzu 4 a na dnesnim jidelnim listku jsem si tam
precetl, myslim, i nasledujici ceny jidel "pro ZCU" / "pro cizi":

  Myslivecka hovezi pecene s knedlikem   28 Kc / 63 Kc
  Smazeny hermelin s amer. bramborem     53 Kc / 71 Kc

Cinim smutny zaver - a pokud by snad byl nespravny, prosim, opravte me - ze
castka 53 Kc bohuzel

  * NENI cenou surovin (+DPH) podle smernice kvestora 9K/2002,
  * NENI ANI cenou surovin zvysenou o 3 Kc (+DPH) podle Vami uvadene
    konstrukce cen jidel, v niz se dovolavate Ceniku praci a sluzeb
    11K/2004.

Skutecne nerozumim proc.

Nemyslim to zle, ale 16.2.2005 je uz dnes...

Michal Friesl
A hle, aspoň jedna dobrá zpráva (Word 26kB):
Date: Thu, 17 Feb 2005 13:06:37 +0100
From: Marie Spilerova 
To: Mgr. Michal FRIESL Ph.D. 
Subject: odpověď
Vážený pane Friesl,

Rozpory , které se objevily mezi směrnicí kvestora č. 9K/2002 (stravování zaměstnanců) v článku 3, odst. 2 a ceníkem prací a služeb č. 11K/2004 byly řešeny u rektora ZČU. Bylo rozhodnuto vypustit z ceníku prací a služeb v bodě 1 Ceny jídel v menzách příspěvek na režii 3,- Kč u studentů i zaměstnanců ZČU s platností od 1.3.2005.

V současné době se prodejní ceny jídel vypočítávají pro studenty a zaměstnance ZČU následovně :

Reálná cena spotřebovaných surovin + příspěvek na režii (3,- Kč) = výsledná cena podléhá 19%DHP. Cena surovin je u každého druhu jídla jiná.

Cizí strávníci : reálná cena spotřebovaných surovin + režie na 1.uv jídlo (33,- Kč) = výsledná cena podléhá 19% DPH = prodejní cena.

Ceny doplňkového prodeje včetně minutek nejsou stanoveny ceníkem prací a služeb ZČU.

V případě, že nebudete spokojen s výše uvedenými skutečnostmi, navrhuje p. rektor společnou schůzku k objasnění této záležitosti.

Špilerová

Že se mají ceny napravit, je snad samozřejmé! Pohnout už by se snad ale konečně mohla i má žádost... A vypadá to na zárodek zmatku s minutkami:

Date: Thu, 17 Feb 2005 14:25:53 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: Marie Spilerova 
Cc: Ales Babor , Hana Menclova 
Subject: Re: odpověď

Vazena pani Spilerova,

dekuji za zpravu. Bylo-li toto vyjadreni, na ktere jste cekala, prosim tedy
ted o vyrizeni me zadosti.

Pokud jde o minutky, prosim jeste, abyste se jasne vyjadrila, zda spadaji
pod rezim zavodniho stravovani ve smyslu smernice 9K/2002, ci nikoliv -
vedouci Menzy 4 pani Spilerova mi totiz dne 28.1.2005 napsala, ze ano.

Michal Friesl
(I já se někdy spletu):
Date: Thu, 17 Feb 2005 14:57:07 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: Marie Spilerova 
Cc: Ales Babor , Hana Menclova 
Subject: Re: odpověď [omluva za chybu]

Omlouvam se za chybu ve jmene v predchozim emailu, vedouci Menzy 4 je
samozrejme pani Menclova.

MF

On Thu, 17 Feb 2005, Michal Friesl wrote:

> Menzy 4 pani Spilerova mi totiz dne 28.1.2005 napsala, ze ano.
Žádná reakce, musím se připomenout. Od vznesení žádosti je to ostatně už měsíc.
Date: Tue, 1 Mar 2005 01:18:42 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: Marie Spilerova 
Subject: Re: Chybne ceny v Menze
                                                                                
Vazena pani Spilerova,
                                                                                
1) muzete me, prosim, informovat, zda o me zadosti z 1.2.2005 je ted,
tedy po uplynuti 1 mesice(!) od jejiho vzneseni, jiz rozhodnuto?
                                                                                
2) cekam take na Vase vyjadreni, ktere jsem zadal v e-mailu ze 17.2.2005, na
nejz jste dosud nereagovala:
                                                                                
  Pokud jde o minutky, prosim jeste, abyste se jasne vyjadrila, zda
  spadaji pod rezim zavodniho stravovani ve smyslu smernice 9K/2002, ci
  nikoliv - vedouci Menzy 4 pani Menclova mi totiz dne 28.1.2005 napsala,
  ze ano.
                                                                                
Michal Friesl
Dle informací, které jsem získal přímo v menze, se zdá evidentní, že s minutkami problém opravdu je, takže:
Date: Thu, 3 Mar 2005 18:20:25 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: Marie Spilerova 
Cc: Rektor ZCU 
Subject: Ceny v menze PORAD chybne

Vazena pani Spilerova,

pripada mi NEUVERITELNE, ze uctovani cen zamestancum ZCU za jidla v menzach
zrejme ani po 1.3.2005 NEPROBIHA podle smernice kvestora c. 9K/2002, ktera
upravuje podminky stravovani zamestnancu.

Vec souvisi s jednoduchou otazkou, kterou jsem polozil jiz 17.2.2005:
nabizeji se minutky v rezimu dle teto smernice, anebo ne? Ac jsem Vase
vyjadreni I PRES URGENCI za 14 dni neziskal, je jasne (rade lidi, avsak v
SKM, zda se, bohuzel, nikoliv), ze

 * pokud ano, musi byt za ne uctovana castka rovna cene surovin (coz
   neni),
 * pokud ne, musi zamestnancum i pres zakoupeni minutky zustat narok na
   jidlo dle smernice (coz nezustava - jine jidlo je pak uctovano za plnou
   cenu [rikaji v Menze 4]).

Proboha, kdy konecne (at tak, ci onak) to v souladu se smernici bude? Jak
to, ze ani ted si odpovedni pracovnici nedaji pozor?

Pripominam dale znovu, ze od 1.2.2005, tedy jiz DELE NEZ MESIC, cekam na
rozhodnuti o sve zadosti ohledne vraceni castek, ktere mi byly strzeny nad
castky zarucene mi smernici 9K/2002. Myslim, ze na rozhodnuti v takove
neprilis slozite zalezitosti zacina byt tato doba uz prilis dlouha.

Skutecne si myslite, ze je moudre zadosti nevyrizovat a na dotazy
neodpovidat?

Michal Friesl
Žádná odpověď.

No, ale aspoň že se někdo snad zamyslel, protože 10.3. náhle nejsou v nabídce menzy žádné minutky (taky řešení).

Paní Menclová už poněkolikáté neodpovídá, zkusil jsem 15.3. jejího nadřízeného (kvestora) - na další stránce.

Přesto, učinil jsem později ještě jeden pokus:

Date: Tue, 22 Mar 2005 18:14:20 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: Marie Spilerova 
Subject: Posledni urgence

Vazena pani Spilerova,

naposledy Vas zadam, abyste mi sdelila, zda me zadosti z 1.2.2005 vyhovite,
ci zda nikoli (vzdyt to trva uz 8. tyden!) - ve druhem pripade od Vas
ocekavam take radne zduvodneni. Pokud byste pri tom chtela argumentovat
Cenikem praci a sluzeb, precte si, prosim, nejprve kraticky text na
internetove adrese

  http://home.zcu.cz/~friesl/ruzne/nejaka_adresa

Cekam do 29.3.2005. Pripadna ma dalsi komunikace bude s medii, tentokrate
opravdovymi - celostatni deniky, CTK, ... ale zalezi na Vas.

Preji pekny den

Michal Friesl
To je zajímavé, jak náhle rychlá je odpověď:
Date: Wed, 23 Mar 2005 08:18:12 +0100
From: Marie Spilerova 
To: Michal Friesl 
Subject: Re: Posledni urgence

Dobry den,
stanovisko k Vaší stížnosti podal kvestor pan Ing. M. Král. Bylo
zveřejněno,ostatně jako Vaše stížnost, v posledním vydání Univerzitních
novin.
S pozdravem M. Špilerová
Pzn.: Ad.2.(str.2): *Protože byl tento příspěvek vybírán podle platné
směrnice 11K/2004 není důvod k jeho vrácení.*
To si snad dělá legraci.
Date: Wed, 23 Mar 2005 10:10:30 +0100 (CET)
From: Michal Friesl 
To: Marie Spilerova 
Subject: Re: Posledni urgence

1) Nevim o tom, ze by nejaka ma stiznost byla zverejnena v Univerzitnich
novinach, tim mene zadost, kterou jsem adresoval Vam. Do Univerzitnich novin
jsem pouze prispel vylicenim svych "zazitku" v pripadu cen jidel.

2) Jestlize v temze cisle odpovidal pan kvestor zrejme na otazky redaktoru
Univerzitnich novin, prominte, ale nepochopil jsem, ze ma snad zaroven jit o
Vasi reakci na moji zadost. Mimochodem, jeho "odpoved" za uspokojujici
vysvetleni nepovazuji, viz http://home.zcu.cz/~friesl/ruzne/nejaka_adresa

3) Abych tedy komunikaci s Vami uzavrel, mam tedy rozumet, ze soucasti
Vasich zaveru jsou i nasledujicich tvrzeni (z Vasich vyjadreni to neni zcela
zrejme)?

  Jako zamestnanec ZCU jsem mel podle platne smernice kvestora c. 9K/2002
  narok na zavodni stravovani v menzach ZCU za cenu surovin. V menze byly
  strhavany ve skutecnosti castky vyssi nez cena surovin. Rozdil mi vracen
  nebude.

Pokud nektere z techto tvrzeni povazujete za nepravdive, prosim, do
29.3.2005 mi jeste napiste. Ale jestli myslite, ze takhle to je v 
poradku...

Pekne velikonce preje

Michal Friesl

Jak už jsem psal, v mezičase, kdy paní Špilerová nekomunikovala, jsem to zkusil o úroveň výše...

... a to je na další stránce.





MF 2005-02-07 - 2005-03-23