Verze pro tisk

Pórková polévka

Dnes přináším recept na pórkovou polévku. Podle francouzského originálu jej upravil kamarád Pepa :) A já, ač nejsem polévkový typ, jsem ji po ochutnání musela sama vyzkoušet a recept zde zveřejnit, je prostě výborná :)

Postup přípravy:

Suroviny

Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny (množství je na cca 1,5 l polévky):

  • 1 větší pórek
  • Celerovou nať (nebo petrželovou)
  • 1 cibuli
  • 1 brambor
  • 2-3 stroužky česneku
  • 100 ml sladké smetany
  • 2 kostičky slepičího bujónu
  • Kousek másla nebo trochu oleje
  • Sůl, bílý pepř a pažitku

Kromě surovin budeme potřebovat nůž, prkénko, vařečku, hrnec s pokličkou a mixér nebo sítko.

Rozkrájená zelenina

Nejprve dobře umyjeme a rozkrájíme zeleninu. Z pórku použijeme dolní (bílou) část, rozkrájíme ji na kostičky. Nať z celeru nakrájíme na kostičky, množství přibližně stejné jako je pórku. Taktéž cibuli rozkrájíme na kostičky a česnek na kolečka.

Rozpuštění másla

V hrnci rozehřejeme kousek másla nebo trochu tuku.

Přidání zeleniny

Přidáme rozkrájenou zeleninu a 10 minut dusíme. Občas zamícháme, aby se zelenina nepřipálila.

Dušení zeleniny

Než se zelenina podusí, oškrábeme brambor a rozkrájíme ho na malé kostičky. Dáme také vařit 1 až 1,5 l vody, záleží, jak hustou chceme polévku.

Vaření zeleniny

Jakmile je zelenina podušená, přilijeme uvařenou vodu, přidáme dvě kostky bujónu a rozkrájený brambor. Přiklopíme pokličkou a 20 minut za občasného míchání vaříme.

Uvarena zelenina

Uvařenou zeleninu necháme chvilku vychladnout...

Rozmixování zeleniny

...a pak rozmixujeme nebo propasírujeme přes sítko.

Hotová polévka

Nakonec přidáme smetanu, bílý pepř a osolíme, případně polévku přihřejeme, pokud jsme ji nechali před mixováním více vychladnout.

Polévka na talíři

Tak, ještě posypeme nasekanou pažitkou a půžeme podávat, mňam, mňam :)

Přeji dobrou chuť!